4 tips om veiliger met je data om te gaan

De maand februari staat in het teken van informatiebeveiliging. Op 5 februari is het International Safer Internet Day, op 11 februari is het Clean Out Your Computer Day en op 28 februari eindigen we de maand met Digital Learning Day. Als Information Security Consultant kan ik deze dagen natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan! Om deze reden heb ik voor jullie 4 tips opgesteld om je persoonlijke informatiebeveiliging op te krikken.

1. Lock it

Loop je weg van je computer of telefoon, al is het maar voor een minuut, vergrendel je apparaten dan. Je weet nooit wie er in de buurt is en wat ze met je data kunnen doen. De snelste manier om je computer te vergrendelen met één druk op de knop(pen) is:

Windows: Windows toets + L

MAC: ctrl + shift + power

2. Clean it.

Schoon minimaal eens in de 6 maanden je bestanden op. De geldt zowel voor de fysieke bestanden die je om je heen hebt liggen als voor je digitale documenten. Kijk bijvoorbeeld eens bij je downloads of je alles wat daar staat nog nodig hebt, maak je temp-mappen leeg en ook de prullenbak op je computer kan snel vol raken!

3. Block it.

Super handig, van die gratis WIFI netwerken overal. Alleen vaak niet veilig. WIFI in de trein van NS is bijvoorbeeld een van de slechtst beveiligde hotspots en iemand met maar een beetje verstand van computers kan zo meekijken met wat jij aan het online shoppen bent en kan zo ook je bankgegevens zien. Dus verbind alleen met netwerken die beveiligd zijn en maak anders gebruik van een VPN of je 3G of 4G netwerk.

4. Maintain it.

Iets wat je eigenlijk ook iedere 6 maanden moet doen, is je wachtwoorden vervangen. Ik weet het, dat is echt niet zo makkelijk als het klinkt: ”Op welke websites en apps heb ik eigenlijk ook alweer welk wachtwoord...?” Om dit makkelijk bij te houden kun je gebruik maken van een wachtwoordmanager. Zo’n programma is beveiligd met één heel sterk hoofdwachtwoord en houdt verder voor alles wat jij erin zet de wachtwoorden bij. Daarnaast kan het zeer sterke nieuwe wachtwoorden voor je genereren. Om extra veilig te zijn kun je er natuurlijk meerdere gebruiken. De beste gratis wachtwoordmanagers zijn:

  • KeePass (voor de echte computerfanatics onder ons)
  • Bitwarden
  • Dashlane (voor als je iets minder computer-savvy bent)

Succes met het veilig houden van je data!