Bootcamp, doorgaan als het zwaar wordt

Het is inmiddels ruim twee jaar geleden dat ik mijn topsportcarrière als roeister beëindigd heb. Mijn laatste roeihalen maakte ik in de finale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, in de vrouwenacht. Een al van tevoren gemarkeerd eindpunt van een periode in mijn leven waarin ik alles, maar dan ook alles, voor dat ene ultieme doel gegeven had. In het Olympisch jaar waren we meer van huis dan thuis en leefden we uit koffers. De KNRB, die om die reden door ons ook wel het Koninklijk Nederlands Reis Bureau genoemd werd, zond ons vrijwel elke maand uit naar de mooiste meren in de wereld om wedstrijden te varen of te trainen. 

Claudia Belderbos

Doorgaan als het zwaar wordt

Als ik als sportster één ding geleerd heb, dan is het wel de kunst van investeren. Eindeloos veel uren aan krachttraining, duurtraining, techniektraining maar ook mentale- en teamtraining gingen vooraf aan een race van rond de zes minuten. Als je jezelf wilt verbeteren dan moet je willen oefenen, volharden en grenzen verleggen. Juist doorgaan als het zwaar wordt en elke dag gewoon ontzettend hard je best doen. Opmerkelijk was dat we op trainingskamp altijd net een beetje meer bereikten dan thuis. Samen weg uit onze eigen vertrouwde omgeving, met een toewijding aan de doelen die we onszelf gesteld hadden, vielen de kwartjes op de juiste plek. Daarnaast leer je jezelf en elkaar in zo'n omgeving natuurlijk door en door kennen.  

Afgezonderd van de buitenwereld

Twee maanden nadat ik mijn roeipensioen definitief had gemaakt, ben ik gestart als Curriculum Manager bij EVG Start. In mijn rol coach ik onze Trainees bij het maken van hun eerste stappen in het werkende leven en ben ik verantwoordelijk voor de steile leercurve die kenmerkend is voor het programma van EVG Start. Een andere wereld dan de sportwereld zou je zeggen, en toch ook weer niet. Want of je nu de beste roeister of de beste ICT-manager wilt worden: het begint en eindigt toch écht bij jezelf!
En zo nam ik een groep Trainees mee op kamp om samen te 'trainen'. Met elkaar, twee nachten en drie dagen afgezonderd van de buitenwereld, om te werken aan onze eigen doelen en aan teamdoelen. Thema's daarbij waren bijvoorbeeld leren welke eerste indruk je bij anderen achterlaat en grenzen aanvoelen en aangeven. 
In ons trainingskamp deelden we verhalen, voerden we (buiten in de vrieskou) verschillende opdrachten uit. We beklommen een hoogtepaal en de Trainees sliepen in bedstedes. Daarbij deelden we plezier maar ook tranen met elkaar. We oefenden, volhardden en hebben grenzen verlegd. Vermoeid maar voldaan gingen we zaterdag weer huiswaarts. Alleen voor mij wel met een auto vol met boodschappen die over waren….. want bikkelen als topsporters, dat kunnen onze ICT managers van morgen zeker wel. Maar eten als topsporters, daar moeten ze nog even verder voor trainen! 
Wil je meer weten over het ICT Management Traineeship? Kijk dan op deze pagina.
PHOTO-2019-01-03-09-18-02.jpg PHOTO-2019-01-03-09-18-15.jpg PHOTO-2019-01-03-09-18-38 (1).jpg PHOTO-2019-01-03-09-19-04.jpg
PHOTO-2019-01-03-09-18-02.jpg PHOTO-2019-01-03-09-18-15.jpg PHOTO-2019-01-03-09-18-38 (1).jpg PHOTO-2019-01-03-09-19-04.jpg