Brainstormen met je collega's? 7 tips om hier meer uit te halen!

Nieuwe frisse ideeën verzamelen vanuit langdradige meetings met ingekakte collega’s, overvolle powerpoints, te weinig plaspauzes en in een saaie werkomgeving. Klinkt als onmogelijk.. Maar hoe kun je wel je collega’s in een stand krijgen dat ze energiek en betrokken met je meedenken? Ik heb het voor elkaar gekregen! Hieronder 7 tips hoe jij dit ook voor elkaar kunt krijgen:


Tip 1: De Ruimte

Het begint met de ruimte. Trek je collega’s is uit de saaie kantoorpanden. Je kunt ruimtes huren in bijvoorbeeld hotels of restaurants. Als dat niet mogelijk is kun je ze ook mee naar de kantine of mee naar buiten nemen. Een andere omgeving haalt ze al voor een deel uit de standaard werkstand. 


Tip 2: Interactie

Zorg dat het niet teveel zenden wordt. Alleen maar informatie op een groep bombarderen is gigantisch slaapverwekkend. Zorg dat er genoeg interactie is en dat iedereen uitgedaagd wordt om mee te doen en met zijn of haar aandacht erbij te blijven. Moet je nou toch veel zenden? Wissel dat dan af met 10-15 minuten zenden en 15 minuten interactie. Je kunt deze interactie tussendoor ook invullen dmv een quiz waaruit aan het einde van de dag een winnaar komt. Op deze manier blijven mensen erbij. 


Tip 3: Staan

Laat je collega’s ook delen van de meeting/workshop staan of rondlopen. Je kunt bijvoorbeeld met een quiz in elke hoek van de kamer de letters A/B/C/D hangen en collega’s laten lopen naar de hoek met de letter van het corresponderende antwoord. Je kan dan ook staand een feedback ronde doen en een discussie starten waarom de collega’s bij de verschillende antwoorden zijn gaan staan. Door een deel staand te doen voorkom je dat collega’s zich achter hun laptops of notitieblokken verschuilen en inkakken. 


Tip 4: Brainstorm groepen

Het is leuk om in losse groepen te brainstormen en dit daarna met iedereen te bespreken. In kleinere groepen ligt de lat vaak minder hoog om wat te zeggen tijdens een discussie. Het is ook een echte aanrader om per onderwerp groepen te switchen voor nog meer onderlinge interactie. Ook kan je de verschillende groepen ideeën per onderwerp op vellen laten schrijven en dan met behulp van een timer wisselen van invulvel zodat de volgende groep verder gaat met waar jouw groep is gebleven. Door door te gaan op andermans ideeën triggert dit ook weer nieuwe ideeën. 


Tip 5: Voorkom herhaling en wachten

Ook voorkomt het herhaling als je daarna bijvoorbeeld per groep de hoofdideeën bespreekt die uit de brainstorm zijn gekomen. Groep 1 begint dan met het vertellen van hun ideeën en groep 2/3/4/etc. vertellen dan alleen over ideeën die nog niet genoemd zijn (of vullen andere ideeën aan). Mocht je een koffieautomaat hebben staan, kijk dan of je hele kannen thee of koffie kunt regelen. Dit bespaart tijd in koffiepauzes. 


Tip 6: Presentatie

Het aantrekkelijk presenteren van je brainstorm sessie of workshop maakt een enorm verschil. Naast dat mensen zien dat je er tijd en moeite in hebt gestoken en het dus serieus neemt, ziet het er ook nog eens uitnodigend uit. Ze zijn geneigd om beter hun best te doen als jij ook je best hebt gedaan.


Tip 7: Versnaperingen

Last but not least, geef die mensen energie! Letterlijk! Wat te kanen. Wat te drinken. Daar wordt men blij van en een beetje extra suiker of brandstof op zo’n dag kan niet verkeerd zijn. 


Ready! // In de praktijk 

Met deze tips kom je vast al ver. In de praktijk heb ik zelf voor een workshopdag een powerpoint gebruikt als leidraad van de gehele dag, een grote brown paper als leidraad van de discussie, post-its om discussie onderwerpen op te verzamelen en stickers gebruikt om verschillende onderwerpen punten toe te kennen. Mocht je ook een brown paper willen gebruiken voor het brainstormen maar liggen jouw talenten ergens anders dan op het gebied van tekenen? Niet getreurd! Het is mogelijk om een zakelijk tekenen cursus te volgen om de benodigde teken talenten aan te scherpen.