11 februari: Clean out your computer day

Removing often is improving!

We leven in een wereld waarin bijna alles digitaal gaat: je checkt je banksaldo en bestelt eten op je telefoon. Een afspraak maken met de tandarts gaat vaak online of via een ‘phonebot’. Bijna al je werk doe je via je computer. Een clean desk policy is daarmee over het algemeen steeds makkelijker te realiseren; je hebt nu eenmaal bijna geen fysieke documenten meer nodig. Maar dat je de rommel niet ziet, betekent niet dat die er niet is. Je mailbox loopt vol, je browsergeschiedenis is pagina’s lang en je hebt presentaties en rapporten op je computer rondslingeren van wie weet hoe lang geleden.

Daarom is het van belang om ook zo nu en dan je digitale leef- en werkomgeving op te ruimen. Want de regel ‘als je het de afgelopen 6 maanden niet gebruikt hebt, gooi het dan weg’ geldt namelijk niet alleen voor je kledingkast.

Tip 1: Sorteer je bestanden en mappen

  • Geef de mappen op je computer logische kernwoorden zoals ‘werk’, ‘persoonlijk’, ‘gezondheid’ en ‘wonen’. Zo kun je de juiste bestanden snel en makkelijk opslaan en terugvinden.
  • Maak templates voor bestanden die je vaker moet gebruiken. Als je bijvoorbeeld je jaarlijkse financiën in kaart wilt brengen, maak dan een template die je volgend jaar ook kunt hergebruiken.

Tip 2: Verwijder ongebruikte en/of oude bestanden en programma’s

PC:

Als je gebruik maakt van een PC kun je Windows Disk Cleanup gebruiken om overbodige bestanden te verwijderen. Je kunt verschillende opties kiezen die je bij voorkeur allemaal op kunt ruimen: downloads, tijdelijke internetbestanden, prullenbak, temp-bestanden, thumbnails en browsergeschiedenis inclusief cookies, websitegegevens, downloadgeschiedenis en automatische invoer van wachtwoorden.

Mac:

Op een Mac werkt kun je je bestanden verwijderen via Finder > Go > Library > Caches > [selecteer de bestanden die je wil verwijderen]  > Move to Trash.

Ongebruikte programma’s verwijderen gaat via About this Mac > Storage > Manage > Applications > [verwijder de programma’s die je niet gebruikt].

Top tip: Direct permanent verwijderen 

Als je een bestand hebt gebruikt en je weet dat je het niet meer nodig hebt, kun je het ook direct permanent van je computer verwijderen zonder dat het in je prullenbak terecht komt:

PC: Shift + Delete

Mac: Option + Command + Delete

Als laatste...

Vergeet niet om ook je telefoon of tablet mee te nemen in het schoonmaakproces. Steeds vaker check je daar ook even je e-mail en log je in op websites. Ook hier is het verstandig om er zo nu en dan eens flink de bezem doorheen te halen.

Zoals ze zeggen: clean space = clear mind :)

Succes met opruimen!