Het belang van digitaal ondernemen

Het Coronavirus heeft veel teweeggebracht. De maatschappij is zoekende naar nieuwe manieren van werken, communiceren en leven. We heroverwegen onze prioriteiten en stellen de vraag hoe de toekomst er uit gaat zien. Onze sterke punten, maar ook onze verbeterpunten worden onder een vergrootglas gelegd. Mogelijkheden worden zichtbaar, maar ook obstakels worden ondervonden.

Digitalisering tegen Corona

Digitalisering is een belangrijk onderdeel van de aanpak van het Coronavirus en het is dan ook belangrijk dat we onze opties blijven afwegen. Waar de een geforceerd wordt zich over te geven aan de technologie, plukt de ander met genoegen de vruchten van de exponentiële, technologische groei. En hoewel sociaal ondernemen en technologie voorheen geen gezworen kameraden leken te zijn, lijkt het Coronavirus daar eindelijk verandering in te brengen.

De impact van digitalisering

Het roer voor sociaal ondernemers moest dus om. Social Enterprise NL besteedt extra aandacht aan hoe deze organisaties met innovatieve oplossingen en ideeën komen om ook in tijden van corona hun bedrijf succesvol voort te zetten en zo door kunnen gaan met impact maken op de maatschappij.  Zo deelden bedrijven als Coolfinity, PwC en KvK hun best practices voor digitaal werken. Coronahelpers.nl was in no-time live met een platform om hulpvraag en -aanbod te matchen. Ook door de tijdelijke sluiting van scholen heeft bijvoorbeeld Bomberbot gratis lesprogramma’s online gezet om digitale vaardigheden aan te leren. Op die manier leren kinderen op een verantwoorde en leuke manier omgaan met technologie nu ze veel tijd thuis doorbrengen.

Ook telecommunicatie, netwerken en connectiviteit zijn belangrijker dan ooit nu we in grote getalen thuiswerken. De economische afhankelijkheid van connectiviteit en haar belang werd nog nooit zo significant naar voren geschoven. Netwerken moeten de druk aankunnen, maar tegelijkertijd ook flexibel genoeg zijn om op korte termijn veranderingen door te voeren. Onze trainees bij Allinq weten hier alles vanaf, zij hebben de extra 4G-dekking van het Erasmus UMC in no time operationeel gekregen. 

AI tegen fake news

Daarnaast vertrouwen we in deze tijd vooral veel op data om de verspreiding van het virus te kunnen analyseren. Online platforms raken overspoeld met informatie die gretig wordt vergaard door de menigte. Het is dan ook van wezenlijk belang dat deze informatie betrouwbaar is. Zowel de platforms zelf, als andere initiatiefnemers zijn momenteel druk bezig om corona-fake news te bestrijden. Zo zijn WeVerify en SocialTruth twee mooie initiatieven die factchecken faciliteren en fake news tegengaan. 

Bovenal is de behoefte naar veiligheid groter dan ooit. We moeten erop kunnen vertrouwen dat het netwerk dat we gebruiken veilig is voor gebruik, betrouwbaar op het gebied van connectiviteit en dat we online net zo goed worden beschermd als offline. In de afgelopen periode hebben een aantal van onze trainees mooie gesprekken gehad met relaties van EVG rondom dit onderwerp. Naast de technische aspecten die komen kijken bij het waarborgen van privacy, kwam in onze gesprekken vooral het menselijke aspect aan bod. Bewustzijn creëren en afspraken met elkaar maken staan daarbij centraal. Hierbij kan je denken aan een goede verdeling van rollen en verantwoordelijkheden. Maar ook het opstellen van een intern crisisteam met een directe lijn naar de directie zijn goede voorbeelden van hoe je als bedrijf stappen kan nemen om je online beveiliging te waarborgen. Als je wel wat hulp kunt gebruiken bij het inrichten van de online beveiliging van jouw organisatie staan ook onze trainees direct voor je klaar, bij EVG Start zijn we hier namelijk al een tijdje mee bezig. Zo hebben we een tijdje terug een webinar gegeven over digital onboarding. Nieuwsgierig geworden? Kijk hem hier terug!

Business as usual

Je leest het al, deze tijd onderstreept het belang van digitaal ondernemen, business as usual voor de trainees van EVG Start. En daarom organiseren wij op 26 mei in samenwerking met Valtech ook ‘gewoon’ ons eerste digitale EVG Café met als thema: Digitale Transformatie. Juist nu!. Wil jij net zoals onze digitale talenten juist de vruchten plukken van de technologische mogelijkheden, meld je hier dan snel aan voor het EVG Cafe!