Mentor Mario der Weduwen over het mentorschap: “Ik vind het belangrijk om jonge talenten te ontwikkelen.”

De vijfde editie van de Digital Talent Academy (DTA) is ten einde! Vier weken lang werden onze talenten klaargestoomd voor het Business & Digital Management Traineeship van EVG Start. Ze werkten aan hun (digitale) management skills, volgden trainingen en workshops en gingen aan de slag met een challenge van een echte opdrachtgever. Dit allemaal onder begeleiding van EVG’s beste trainers en mentoren. Eén van die mentoren is Mario der Weduwen. Wij spraken hem over de Digital Talent Academy, het traineeship en zijn rol als mentor.

Wat is je achtergrond en hoe ben je bij EVG Start terechtgekomen

Van huis uit ben ik ICT'er. In verschillende management- en directiefuncties heb ik o.a. bij KLM, Ahold en ANWB gewerkt. Toen een vriend van mijn zoon, die trainee bij EVG Start was, een IT-directeur moest interviewen kwam hij bij mij terecht. Ik werkte toen bij Holland Casino en was erg onder de indruk van de ambitie en energie die deze jonge trainee uitstraalde. Begin dit jaar heb ik mij eindverantwoordelijkheid als IT-directeur overgedragen en ben ik mentor geworden bij EVG Start. Ik vind het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van jong talent.

Wat houdt het mentorschap bij EVG Start in?

Bij EVG Start staat de persoonlijke groei van de talenten centraal. Om dit proces in goede banen te leiden, heb ik zowel met de talenten van de DTA als het traineeship wekelijks een mentorgesprek. Over de gehele mentorperiode staan drie vragen centraal; wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Ook wordt er wekelijks een reflectieverslag gemaakt. Daarnaast brengen de talenten vaak een casus in over wat er die week gespeeld heeft. Daar hebben we het dan over. De manier waarop EVG Start haar talenten begeleidt is echt uniek. Dat zie ik niet bij andere aanbieders van traineeships.

Wat voor mentor ben jij?

Ik vind het belangrijk dat talenten met alles bij mij terecht kunnen. Ik probeer een veilige setting te creëren waarin alles besproken kan worden. Dit kunnen inhoudelijke vragen over een opdracht zijn, maar ook vragen op persoonlijk vlak. Bijvoorbeeld; hoe kom ik over, hoe verhoud ik mij tot mijn omgeving, hoe creëer ik draagvlak of ik wil iets nieuws proberen, maar hoe pak ik dat aan? In mijn carrière heb ik alle cases wel meegemaakt, dus ik kan putten uit veel ervaring. Ondanks deze ervaring, wil ik naast de talenten staan. Het is een gesprek tussen gelijken. Verder ben ik een praktische mentor. Ik geef graag concrete adviezen, die direct toepasbaar zijn, zodat talenten echt vooruit kunnen.

Welk advies had jij zelf tijdens je loopbaan willen krijgen?

Dat klinkt misschien een beetje flauw, maar toch: ga iets doen wat je leuk vindt. Zoek uit waar jij energie van krijgt en wat je belangrijk vindt. Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn carrière, maar soms denk ik wel; wilde ik dat toen echt? Daarom is het des te belangrijker om echt naar de kern te gaan. Mentoring kan daarbij helpen.


Wil je op de hoogte blijven van EVG Start en de Digital Talent Academy? Volg ons op LinkedIn.