Mijn vliegende start bij Park Plaza Hotels Europe

Toen mij na mijn studie Arbeid-, Organisatie- & Gezondheidspsychologie werd gevraagd wat ik wilde doen en waar ik mezelf over 5 jaar zou zien, had ik niet echt een duidelijk antwoord. Het eerste wat bij me opkwam was een baan die ik leuk vind, waarbij ik mensen kan verbinden. En als het even kan dan zou zo nu en dan reizen voor mijn werk wel erg gaaf zijn.

Nu, 2,5 jaar later, is dat al werkelijkheid geworden. In mijn rol als Information Security Consultant binnen Park Plaza Hotels (PPHE Hotel Group) kan ik al deze dingen met veel plezier doen. De PPHE Group is een internationale hotelketen met locaties in Nederland, Verenigd Koninkrijk, Hongarije en Kroatië.

In oktober 2018 ben ik er begonnen als Trainee. Ik wist nagenoeg niets over de hotelsector, laat staan over informatiebeveiliging of het schrijven van beleidsstukken. Die onderwerpen vormden tezamen nu precies mijn opdracht: het opstellen van een missie, visie, strategie en stappenplan ter verbetering van de informatiebeveiliging.

Presenteren voor het management team

Ik ben begonnen met lezen, héél veel lezen. Google was mijn beste vriend en ook heb ik dankbaar gebruik gemaakt van mijn connecties in het vakgebied. Om PPHE beter te leren kennen ben ik daarnaast in de hele organisatie mensen gaan interviewen. Zo kwam ik er achter wat medewerkers doen in hun functie, welke data ze verwerken en wat hun kennis is van informatiebeveiliging.

Aan het eind van die eerste maand heb ik mijn bevindingen, aanbevelingen en stappenplan gepresenteerd aan het management team. Dat was heel spannend. Gelukkig waren ze erg enthousiast en ze vroegen me daarom om nog een aantal maanden te blijven. Zo kon ik meteen de eerste onderdelen van mijn stappenplan uitvoeren.

Workshops geven

Tijdens deze maanden hield ik me bezig met het opstellen van het  beleid over informatiebeveiliging en het geven van workshops over het thema risico-inventarisatie. Hoewel ik nog steeds het idee had dat ik onvoldoende kennis op dit gebied in huis had, kon ik op basis van nog meer lezen en common sense een heel eind komen.

De eerste workshops vond ik wel erg spannend.  Voor mijn gevoel blufte ik mezelf er doorheen maar naarmate ik het vaker deed voelde ik me steeds zekerder in mijn rol. Ik leerde dat ik eigenlijk de workshops faciliteer en het proces bewaak. En dat betekent dus dat ik niet de inhoudelijke kennis van iedere afdeling nodig heb. Vragen die mij gesteld worden en waar ik geen antwoord op heb, leg ik terug in de groep en worden zo alsnog beantwoord of schrijven we op voor later. Daarnaast is het mijn taak om de discussie op gang te brengen door het voorleggen van scherpe vragen en stellingen en alle aanwezigen actief te betrekken.

Londen, Berlijn en Pula

Omdat PPHE een internationaal bedrijf is ben ik ook regelmatig naar het buitenland geweest om dit soort workshops te geven. De eerste keer in mijn eentje reizen was best spannend, maar al snel werd het voor mij een geweldige mogelijkheid om naast mijn werk in een aantal hele leuke steden te kunnen zijn. Na werktijd heb ik er dan ook volop van genoten. Inmiddels ben ik voor het geven van in totaal 25 workshops in Londen, Berlijn en Pula geweest, super gaaf!

De reacties van deelnemers van de workshops zijn ronduit positief. Ik vind het fijn om te beseffen dat ik van een onderwerp dat misschien  wat saai lijkt iets leuks kan maken. Dat is een enorme boost voor mijn zelfvertrouwen geweest.

Mijn steile leercurve

Aan het begin van mijn tijd bij PPHE dacht ik dat ik in een uitzonderlijke positie zat omdat ik vakinhoudelijk eigenlijk nog niets wist en dat maakte me erg onzeker. Niets bleek minder waar. Na gesprekken met verschillende mensen ben ik erachter gekomen dat iedereen aan het begin van een nieuwe opdracht of baan aan het zoeken is. Het is oké als je nog niet meteen alles weet, als je maar je best doet en initiatief toont om te leren.

Daarnaast heb ik geleerd dat je vaak meer weet en kunt dan je zelf door hebt. Je wordt blind voor je eigen sterktes, dat zijn namelijk de dingen die je doet alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Maar dat zijn nou juist de dingen die jou onderscheiden van anderen en daarmee kun je jezelf en je omgeving verrassen zonder dat je het door hebt.

Inmiddels is duidelijk dat ik tot het einde van mijn Traineeship bij PPHE zal blijven. Ook weet ik dat er nog mooie projecten voor me klaar staan. Ik ben erg benieuwd om te ontdekken hoe de rest van mijn tijd bij EVG Start en PPHE eruit zal zien!

7.-Brandenburger-Torklein.jpg 8.-Diner-met-collega'sklein.jpg 6.-Workshopklein.jpg 5.-In-het-vliegtuigklein.jpg
7.-Brandenburger-Torklein.jpg 8.-Diner-met-collega'sklein.jpg 6.-Workshopklein.jpg 5.-In-het-vliegtuigklein.jpg