Nieuw in een organisatie, hoe maak je dit zelf tot een succes?

De eerste dag bij een nieuwe organisatie is altijd spannend. Vooral als starter is de eerste werkdag extra bijzonder want je weet totaal niet wat je kunt verwachten. Ik zat inmiddels drie maanden in mijn traineeship, kende net alle namen van mijn mede trainees en voelde mij thuis genoeg om de voorraadkast te plunderen toen het gebeurde: morgen ga ik in opdracht! Een nieuwe organisatie en dus ook nieuwe collega’s die je natuurlijk omver wilt blazen met je prettige persoonlijkheid en je opgedane IT management kennis.

De realiteit

De eerste werkdag. Natuurlijk ben je ruim op tijd en onder het mom ‘kleed je zoals je behandeld wilt worden’ heb je met uiterste zorg je kleding uitgekozen. Je wordt goed ontvangen en voorgesteld aan wat collega’s. Je mag vervolgens een werkplek uitkiezen - want ‘we flexen’ - en daar zit je dan. Shit, het is nog maar half tien in de ochtend. Je besluit maar wat te gaan lezen over het bedrijf. Hmm.. na een half uur voel je je toch wat uit het veld geslagen. Moet ik zelf dan maar uitzoeken hoe het bedrijf in elkaar steekt? Afwachtend tuur je wat in het rond en mengt je hier en daar in wat gesprekken met je kersverse collega’s. Rustig uitzitten, geen domme dingen eruit flappen en dan komt het wel goed...

Ja, de realiteit kent meestal geen introductieprogramma’s en het komt dus op jou aan!

3 gouden tips voor in je eerste week:

Tip 1 Ga koffie drinken met collega’s

Stel jezelf als doel om in de eerste week zo’n 15 tot 20 korte koffiedates van maximaal 15 minuten in te plannen met collega’s. Het doel is om kennis te maken. Duik dus niet, zoals ik deed, gelijk de inhoud in maar houd het luchtig “Wat is je rol hier?” “Hoe vind je het om hier te werken?” “Wat doe je naast je werk?”. Je zult zien dat je interesse in je nieuwe collega’s wordt gewaardeerd en jij leert meteen wat over de mensen in de organisatie.

Tip 2 Leer de organisatie kennen

Natuurlijk begin je bijna vanzelf bij collega’s waar je mee gaat samenwerken. Maar om de organisatie te leren kennen is het juist interessant om te kijken bij andere afdelingen. In mijn geval was dat een rondleiding op het onderhoudscentrum en heb ik een dag bij het klantcontactcentrum gezeten. Ook heb ik een workshop bedrijfsapplicaties aangevraagd.

Tip 3 Wees jezelf

In de eerste week ben je snel geneigd om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Als je echt richting wilt geven aan je eigen groei en ontwikkeling spreek dan uit wie je bent en wat je belangrijk vindt. Je kunt echt wel bij je opdrachtgever aangeven van welke werkzaamheden je meer of minder energie krijgt. En onthoud dat onzekerheden over jouw rol en werkzaamheden erbij horen. Je bent echt niet de enige.

Accept it and let it go!