Van zekerheid naar onzekerheid, en weer terug naar zekerheid

Tijdens mijn sollicitatie bij EVG Start werd mij een steile leercurve beloofd tijdens het traineeship. Sinds het begin van mijn traineeship, 3 maanden geleden, ben ik dan ook op verschillende vlakken flink gegroeid! In deze blog vertel ik jullie graag over een van deze ontwikkelingen, namelijk: het omgaan met onzekere situaties.

Zelfontwikkeling

Wat voor mij de doorslag gaf om te solliciteren bij EVG Start, was de focus op een steile ontwikkelingscurve en de persoonlijke aanpak die hierbij wordt gehanteerd. Dit past bij mijn drive om mezelf te ontwikkelen. Deze drive komt voort uit het feit dat ik tijdens mijn studie mijn sterke- en ontwikkelpunten heb leren kennen. Tijdens deze periode merkte ik dat zelfontwikkeling mij enthousiasmeert en energie geeft. Dit wilde ik in mijn baan dus vooral blijven doen!

Pfoe, even schakelen…

Al in de eerste paar coachingsgesprekken van mijn traineeship slaagde mijn EVG-coach er in om het beeld dat ik van mezelf had, om te gooien.
Dit beeld bestond uit: zelfverzekerdheid, een positieve instelling, en het streven naar ontwikkeling. Mijn coach stelde echter dat mijn ontwikkelingsbehoefte vooral voortkomt uit onzekerheid en een te kritisch zelfbeeld. Daarnaast zag hij dat ik de neiging heb om situaties zo veel mogelijk te structureren en daar acties aan te verbinden. Dit om onzekerheid zoveel mogelijk te minimaliseren. Zijn perspectief op mij voelde op het begin erg onwennig, ik had er namelijk vijf jaar over gedaan om mijn zelfbeeld op te bouwen!

Mijn coach liet mij beseffen dat er twee kanten van dit verhaal zijn. Je hebt namelijk feitelijke onzekerheid en je persoonlijke tolerantie voor deze onzekerheid. Iemand die een lage tolerantie voor onzekerheid heeft en in een onzekere situatie zit, zal over het algemeen iets gaan doen om die onzekerheid proberen weg te halen. Een voorbeeld hoe zich dat bij mij uit is dat wanneer een probleemstelling van een project onduidelijk is, ik er eerst voor ga zorgen dat de probleemstelling helder wordt. Dit was bijvoorbeeld ook het geval in mijn startproject bij poppodium Mezz Breda.

Daar is op zich niks mis mee! Maar in sommige gevallen kun je echter niks doen aan de onzekerheid. In het ‘echte leven’ is niet alles te plannen en moet je soms genoegen nemen met het feit dat er over een week pas duidelijkheid komt. Een voorbeeld is dat je moet wachten op een tentamenuitslag. Dit kan 2 dagen maar ook 20 dagen duren. Dit kan leiden tot stress en frustratie wanneer je een lage tolerantie voor onzekerheid hebt. In dat geval zou het handig zijn om deze lage tolerantie te verhogen.

Maar hoe doe je dat?

Hoe zorg je er nu voor om voor jezelf meer rust te creëren in onzekere situaties?

Wat mij heel erg helpt is praten met collega’s. Vertel hoe een bepaalde situatie jou beïnvloedt. Vraag aan je collega hoe hij of zij naar deze situatie kijkt. Op deze manier kun je de voor jou onzekere situatie makkelijker relativeren.

Daarnaast is het belangrijk om te blijven reflecteren en je gedrag hierop aan te passen. In het voorbeeld van de tentamenuitslag; door te reflecteren, besef je dat je elke vier uur kijkt of de tentamenuitslag al online staat. Daarna kan je bewust tegen jezelf zeggen dat je maar één keer per twee dagen mag kijken of de resultaten al online staan. Op het begin zal dit even wennen zijn, maar op de lange termijn merk je dat het je rust zal geven.

De belangrijkste lessen die ik hieruit heb geleerd is dat ik soms meer rust moet pakken, dat niet altijd alles te plannen is en ik onzekerheden soms moet accepteren.

Fijn om te zien dat het dus wel goed zit met die steile leercurve!